JAS Budapest Zrt.

EN HU SK

+36 1 460 93 00

Partner a fejlődésben

A JAS Budapest Zrt. a magyar villamos energia piac 100%-ban magyar tulajdonú, független szereplője. A villamosenergia-piac liberalizációját követően a JAS Budapest Zrt. elsők között kapott engedélyt. A 2003-as piacnyitás óta a JAS Budapest Zrt. fokozatosan kiterjesztette nagykereskedelmi tevékenységét a környező országok energiapiacaira is. Így partnereinek nemzetközi, elsősorban régiós tapasztalatokon nyugvó, több mint 10 éves tudásbázissal kínálja szolgáltatásait.

Magyarországon kívül az osztrák, a német, a szlovák, a cseh, a lengyel, a szlovén, az olasz, a szerb és a román, árampiacokon folytat aktív kereskedést, tagja a magyar, román, szlovén és a német áramtőzsdének.

JAS regions

A vállalat ajánlatait a hazai és import alapú villamos energia-forrásokból képzett portfólióra alapozva dolgozza ki, és az áramellátást fogyasztóival együttműködve, azok számára üzleti, kereskedelmi támogatást nyújtva biztosítja. Az energiaellátás teljes biztonsága mellett mérlegkör-felelősi feladatokat lát el, a szerződött fogyasztók részére teljes körű szolgáltatást nyújtva. A fogyasztók számára a kölcsönös érdekek elismerésével, az előnyök megosztásával hosszú távú, korrekt üzleti kapcsolatra törekszik.

Folyamatos szakmai támogatást biztosít a JAS, bemutatja és értékeli a hazai és az EU-szintű villamos energia piaci tendenciákat, segítséget nyújt a villamos energia vásárlási költségek csökkentéséhez, a villamos energia beszerzés optimalizálásához.

Személyes kapcsolattartással törekszik a bizalmon alapuló együttműködésre, a kölcsönös információcserére. A versenypiacon a tervezhetőséget és a kockázatok ésszerű megosztását tartalmazó teljes, illetve részleges ellátás alapú szerződéseket kínál, menetrend-adási kötelezettséggel, illetve anélkül.

Partnerei elsősorban kis és közepes villamos energia felhasználású vállalkozások: jelentős ipari üzemek, gyárak, hűtőházak, bevásárlóközpontok, szállodák, irodaházak, bankfiókhálózatok, nyomdaüzemek, valamint autószalon-hálózatok.

Tőzsdetagság

A JAS cégcsoport felismerve az Európai Uniós szabályozások (MiFid, REMIT), a villamos energia piac érésének a következményeként a tőzsdék fokozott térnyerését, a hazai áram tőzsde mellett több környező ország tőzsdéjének aktív tagja.

A magyar áram tőzsde másnapi aukciós rendszerében HUPX DAM a német/osztrák EPEX, EEX, valamint a BSP - Southpool, szlovén tőzsdén képviselteti magát a JAS cégcsoport. Romániában mind az OPCOM PZU (másnapi piac), mind az OPCOM intraday platform aktív tagja. Ezentúl a cégcsoportnak a szlovák ISOT, a cseh OTE és a lengyel POLPX-hez van még hozzáférése, ezáltal jórészt lefedve a régióban elérhető tőzsdéket.

JAS – az Ön intraday partnere

A JAS cégcsoport a portfólió trading és a nagykereskedelmi tevékenység mellett foglalkozik intraday tradinggel is. Intraday ügylet a HUPX DAM zárása után másnapi szállításra kötött, ill. a napon belüli szállításra szóló szerződés. A saját fogyasztói portfólió optimalizálásán túl nagykereskedelmi szinten is foglalkozik napon belüli kereskedéssel. Kiterjedt erőművi kapcsolati háttérrel rendelkezik a cégcsoport nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is.

A JAS cégcsoport Magyarországon kívül aktívan kereskedik:

  • • Ausztriában és Németországban bilaterálisan, ill. az EPEX SPOT Intraday platformon
  • • Csehországban az OTE intraday screenen és Szlovákiában
  • • Romániában az OPCOM intraday piacon
  • • Szerbiában és az ex-jugoszláv államokban (Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban) erőművi kapcsolatai révén

Az intraday üzletek során törekszik a kereskedő csapat az adott időszakban elérhető legkedvezőbb árat kínálni partnereinek, a különböző források, eltérő piaci árak optimális kombinációjával.

Az intradayben jelentkező igényeket, legyen az vételi vagy eladási, belkereskedelmi ügyletként szállítás kezdete előtt legkésőbb két órával tudja a trader csapat zárni, amennyiben a belker piacon van rá kereslet. De akár intraday határkeresztező kapacitás révén a likvidebb külföldi tőzsdéken elérhető árakhoz is tud hozzáférést biztosítani, a határkeresztező kapacitás aukciók határidejeinek figyelembevételével.

Intraday igényekkel minél előbb keresse fel a trading floort, hogy több verzió közül a legkedvezőbb megoldás is választható legyen az intraday trading szabta szűkös határidők mellett.

A kereskedési mennyiség óránként 1 MW-tól akár 200 MW-ig is terjedhet. Intraday igényeket elsősorban 8 és 17 óra között fogad a trading floor a hét minden napján, akár hétvégén is.